AIHEESEEN LIITTYVÄÄ:

Uutinen
Lyö liha lounaslautaselta 
8.10.2013 11:50 

 

Työikäiset suomalaiset syövät liikaa rasvaa, punaista lihaa ja sokeria, kertoo tuore Finravinto 2012 -tutkimus. Professori Mikael Fogelholmin mukaan hyvin runsas lihankulutus onkin yhteydessä huonoon terveyteen.

”Pääaterialla ei saisi syödä joka päivä punaista lihaa”, Helsingin yliopiston professori Fogelholm sanoi Ravitsemus Suomessa -seminaarissa. Punainen liha on nautaa, possua, lammasta ja riistaa.

Kuva: thinkstockphotosPunaisen lihan sijaan lounaslautaselle kannattaisi uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan valita kasviksia, kalaa ja mereneläviä.

Tosin työikäiset miehet ovat alkaneetkin syömään kasviksia aiempaa enemmän viimeisen viiden vuoden aikana. Naiset ovat kasvisten syönnissä kuitenkin miehiä edellä.

Sekä naisten että miesten syömien hiilihydraattien laatu on sen sijaan viiden vuoden aikana huonontunut.

”Ravintokuidun saanti on vähentynyt erityisesti siksi, että ruisleivän syöminen on vähentynyt”, kertoi THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.

Mitä valita lounaslautaselle?

Uusien Pohjoismaisten ravitsemussuositusten ja Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan lounaslinjastosta kannattaa poimia lautaselleen aiempaa useammin kalaa, mereneläviä, tummaa riisiä ja tummaa pastaa, kasviksia ja ruisleipää.

Lasiin kannattaa kaataa rasvatonta maitoa. Jälkiruoka kannattaa korvata hedelmällä tai marjoilla. Samat ohjeet pätevät omien eväiden syöntiin. Vaihda siis lounaspatonki salaattiin tai ota evääksi pakkaamiesi päivällislihapullien kaveriksi vihanneksia.

Lounasruokailu sinänsä on hyvin tärkeää. Tutkimukset osoittavat, että järkevä ruokailun rytmittäminen antaa työhön virtaa ja edistää työstä palautumista. Henkilöstöravintolassa lounastavat syövät muita useammin tuoreita kasviksia. Lisäksi henkilöstöravintolassa ruokailu lisää etenkin miesten todennäköisyyttä syödä kalaa.

Asiantuntijoiden mielestä työpaikkaruokaloiden tarjonnassa olisi kuitenkin parantamisen varaa.

”Työpaikkaruokalan kasvisruoka lilluu valitettavan usein kermassa”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Erkki Vartiainen pahoitteli seminaarissa.

”Tyopaikkaruokailussa on paljon kehitettävää, että terveysaspektit tulisi huomioitua”, Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusitupa puolestaan totesi.

Lisätietoja aiheesta sivun oikeassa laidassa.

Emmi Oksanen

Lähetä linkki Tulosta uutinen Selaa muita uutisia

Kommentit
Tähän sivuun ei ole vielä lisätty kommentteja.
Otsikko
Sisältö *  
Nimimerkki *  
Paljonko on kolme ynnä viisi? *  
 
Skip Navigation Links
Arkisto
Duunitohtorit
Kyselyt
Näkökulmat
Toimitus
Uutiset
Vinkit
Skip Navigation Links
Arkisto
Duunitohtorit
Kyselyt
Näkökulmat
Toimitus
Uutiset
1,87 miljoonaa työikäistä saa huoltoa
Aamu-uninen ei ole laiska
Aiheuttaako kännykkä syöpää?
Alle 35-vuotiaiden eläkeläisten määrä kasvussa
Allergian voi selättää siedättämällä
Ammattiarvioitsija ei arvaile
Auringon palvonnalla on rajansa
Avaruudessa tarvitsee monia kykyjä
Avotoimistoissa on enemmän sairauspoissaoloja
Eläke on lääke uniongelmiin
Elämysmatkailija voi hyvinkin selvitä elossa
Emme aina tunne kykyjämme
Epäterveellisemmät ammatit selittävät naisten sairastelua
Erityistyölaseilla tehoa tietokonetyöhön
Esimies johdattaa alaisensa työn imuun
Esimies on tiimeissä tiedon portinvartija
Esimies vaikuttaa sairaan lapsen äidin rasittuneisuuteen
Facebookia kesytetään työpaikoilla
Festivaaleilla viihtyvät myös työntekijät
Haitallinen hiukkanen vai ei?
Haukottelun mysteeri ratkeamassa?
Hiukset eivät lakkaa kasvamasta
Home haisee työpaikoilla
Huono-osaisten alueiden opettajat ovat sairaampia
Hyssyttely ei auta työpaikan päihdeongelmaan
Hyvät elämäntavat pidentävät työuria alusta, keskeltä ja lopusta
Ihana rusketus voittaa ihosyöpäriskin
Ihanat itikat kuuluvat kesään
Ilmaston mukana muuttuu myös työnteko
Ilmastonmuutos on haaste työterveydelle
Ilmat kuntoon työpaikoilla
Internet toimii yhä useamman lääkärinä
Istuminen vaarantaa terveyden
Jalat lähtevät alta yhä useammin
Järki jäätyy kylmässä
Joka toisella on kova kiire
Joustamaton työaika vie mehut
Jo yhdet lyhyet unet sekoittavat pakan
Kahvista saa tarkkaavaisuutta ja sydänterveyttä
Käskyttävä terveysvalistus on tiensä päässä
Kehuista on pulaa työpaikoilla
Keksi pyörä uudestaan
Kesälomalla ostetaan t-paitoja ja tehdään salaa töitä
Keskeytyskielto työpaikalla tukee muistia
Ketkä nuoret jäävät työn ja opiskelun ulkopuolelle?
Kiireessä tehdään huonoja rekrytointeja
Kiusaaja välttelee kohdettaan
Kokki tekee muutakin kuin ruokaa
Korkeasta koulutuksesta pitkä työura
Kriisiä ei kannata tuhlata
Vinkit