AIHEESEEN LIITTYVÄÄ:


Duunitohtori
Mikä on hiirikäsi? 
18.4.2012 13:25 

 

"Moikka Duunitohtori! Ja kiitos upeasta palstasta, siitä on ollut paljon hyötyä ja iloa. Voisitko kertoa minulle, mikä on hiirikäsi ja mitä se oikeastaan tarkoittaa?"
– Pirjo


Hei Pirjo,

Hiiren käyttö vaatii täsmällisyyttä. Sitä siirrellään tarkasti, puristetaan ja painetaan alustaan ja samalla käytetään sormilla sen kytkimiä. Jotkut liikkeiden yhdistelmät eivät ole luonnollisia käden liikkeitä, ja kytkimiä käyttäviä sormilihaksia jännitetään muun muassa vahinkopainallusten estämiseksi.

Sormien lihasten jatkuva pieni staattinen jännitys ei aina lepohetkinä täysin laukeakaan, vaan jää pysyväksi jännitystilaksi. Ajan oloon jännitystila aiheuttaa pysyvämpiä muutoksia lihaksissa ja käden normaali toiminta estyy.

Lihasten jännittämiseen vaikuttavat hiiren käytön yhtäjaksoinen kesto, osoitusten tarkkuusvaatimukset ja kiire sekä myös hiiren väärä säätäminen, tahmea liikkuminen, huono alusta tai epäsopivat kalusteet. Jännitystila voi myös esiintyä koko yläraajan alueella, varsinkin jos kalusteet eivät ole sopivia ja kyynärvartta ei voi riittävän laajasti lepuuttaa työtasoa tai kyynärnojia vasten.

Hiirikäsiongelman ratkaisut ovat monenlaisia. Ratkaisua voi hakea erilaisista hiirimalleista tai työtavoista, kuten vaihtelusta vasemman ja oikean käden välillä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös työtaukoihin ja käden rentouttamiseen voimisteluliikkeiden avulla.

Duunitohtori

(Lähde: Martti Launis ja Jouni Lehtelä (toim.): Ergonomia. Työterveyslaitos 2011.) 

Lähetä kysymyksesi Duunitohtorille!
Lähetä linkki Tulosta duunitohtori Selaa muita duunitohtoreita

Kommentit
Tähän sivuun ei ole vielä lisätty kommentteja.
Otsikko
Sisältö *  
Nimimerkki *  
Paljonko on kolme ynnä viisi? *  
 
Skip Navigation Links
Arkisto
Duunitohtorit
Kyselyt
Näkökulmat
Toimitus
Uutiset
Vinkit